Hoe beveilig ik mijn computer?

Hou je systeem up to date
Windows geeft vaak nieuwe service packs en verbeteringen uit die ervoor zorgen dat jouw Windows systeem optimaal beveiligd is. Check regelmatig http://www.update.microsoft.com om de laatste update te downloaden. Gebruik je een Apple Macintosh dan kun je hier de laatste updates downloaden.http://www.apple.com/nl/downloads

Gebruik een firewall
Een firewall is een programma dat fungeert als een barrière tussen jouw computer en het internet. Het laat alleen de poorten open die jij als veilig hebt aangegeven en blokkeert data die jij niet liever niet wilt ontvangen.

Installeer een antivirusprogramma
Iedereen die gebruik maakt van een computer moet zorgen voor goede anti-virus software. Maar als je dit programma eenmaal hebt geïnstalleerd, wil dat niet zeggen dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Je moet zorgen dat je anti-virus programma steeds de nieuwe updates krijgt zodat je zeker weet dat hij alle nieuwe  virussen en keyloggers blijft signaleren en verwijderen. De meeste anti -virus programma's hebben een automatisch update programma , maar verzeker jezelf ervan dat dit programma ook daadwerkelijk aan staat. Zorg ook dat je het antivirus programma zo instelt dat het alle bestanden en programma's op je computer scant. Vooral de binnenkomende e-mail en de programma's die je via de messenger ontvangt of op internet download.

Het is altijd slim om je computer te scannen in de "Veilige Modus" omdat sommige onveilige programma's of virussen zich soms toch kunnen nestelen in je computer als deze op de standaard wijze loopt. Zelfs als je dit soort virussen of spyware net denkt te hebben verwijderd kan het het wel eens voorkomen dat ze zich opnieuw nestelen zodra je je computer weer opstart. Je kunt deze 'Veilige Modus' activeren door je computer opnieuw op te starten en dan op F5 te klikken. Je zult dan een menu zien verschijnen. Als je graag de online scans wil gaan gebruiken, kies dan voor' Veilige Modus met netwerk" uit het menu. Hiermee kan je gebruik maken van het internet tijdens je scans. Veel mensen denken dat een standaard anti-virus programma beschermt tegen alle soorten virussen, spyware en Trojans. Daarom is het verstandig om niet alleen een goed werkende virus scanner te laten lopen, maar daarbij ook nog gebruik te blijven maken van de verschillende gratis online scans die er te vinden zijn op het net.

Installeer een anti spyware programma
Een anti-virusprogramma verwijdert virussen en Trojans van je computer, maar niet al deze programma's  herkennen ook spyware zoals keyloggers etc. Daarom is het verstandig en veiliger om ook nog een anti-spyware programma te installeren naast je anti- virusprogramma. Check ook voor dit programma regelmatig naar updates.

Het beveiligen van je wachtwoorden
Je loopt even bij je computer vandaan om wat te drinken te halen en ondertussen is je kleine broertje achter je computer gekropen en heeft ervoor gezorgd dat jouw Habbo is verbannen. Je computer (en dus je Habbo) tijdelijk onbeheerd achterlaten is een fout die wel eens gemaakt wordt, maar die je makkelijk kunt voorkomen. Als je even achter de computer vandaan moet, klik dan op 'log uit' en sluit Habbo af. Mocht je toch liever ingelogd willen blijven installeer dan een wachtwoord op je schermbeveiliging  en activeer deze voordat je even iets anders gaat doen. Je scherm beveiliging  instellingen kun je veranderen door met je rechter muis knop op je bureaublad te klikken en dan op 'eigenschappen' en op 'scherm beveiliging' te klikken.