Habbo Retro's

1. Wat zijn retro's?
Retro's zijn illegale en namaak versies van Habbo die worden gedraaid via illegale software, zogenaamde "server emulators". Een soort nep Habbo dus. Er bestaan op dit moment verschillende soorten retro's. Deze sites worden vaak gerund als een soort hobby, maar sommigen verdienen echt geld aan deze retro's via advertenties en lidmaatschappen.

2. Hoe werken ze eigenlijk?
Deze retro sites werken via een zogenaamde "server emulator". Sommigen mensen hebben zich gespecialiseerd in het bouwen van dit soort  programma's - server emulators.  Deze emulators kunnen communiceren door illegaal onze versleutelde client software om te leiden. Eenmaal omgeleid kan onze Habbo client via deze server emulgators communiceren met de retro site's plaatjes server en kan de afbeeldingen en grafische beelden leveren die de retro's nodig hebben.

3. Waarom is dat zo'n probleem?
Veel van dit soort sites zijn schadelijk voor spelers omdat ze virussen, Trojans (spyware) of andere verstorende / schadelijke codes bevatten. Veel sites worden zelfs juist opgezet opgezet om echte Habbo's spelers te verleiden hun wachtwoord achter te laten.

4. Zijn retro's illegaal?
Retro sites zijn illegaal omdat ze Sulake's copyright-, database- en beeldmerk misbruiken zonder toestemming van Sulake. Hiermee kunnen de sites net doen of ze het echte Habbo zijn. Dit soort activiteiten zijn in overtreding van Sulake's intellectueel eigendomsrecht en de eigenaren van dit soort sites riskeren strafrechtelijke vervolgingen als ze gesnapt worden. Vaak hebben de eigenaren van dit soort site ook aan de encryptie van onze software gerommeld. Dat is ook illegaal en strafbaar.

Praktisch gezien overtreden retro bezitters de volgende regels:

⁃Ze hebben de gesleuteld aan de originele code en de afscherming van de Habbo Client
⁃Ze maken illegaal gebruik van onze, door copyright beschermde, client software.
⁃Ze maken illegaal gebruik van onze afbeeldingen, bron versies en databases, waarop een copyright en database bescherming op zit.
⁃Ze gebruiken vaak Sulake's beschermde beeldmerken zoals, Habbo, Habbo Hotel, Sulake of Bobba.
⁃Ze doen zich vaak voor als authentieke Habbo sites en nemen daarmee spelers in de maling.

5. Waarom doen jullie niets om ze te stoppen?
Oh, dat doen we zeker. We kunnen er alleen publiekelijk niet zoveel over zeggen om het succes van dit proces niet in gevaar te brengen. We houden alle sites echter scherp in de gaten en zijn bezig strafrechtelijke stappen te ondernemen tegen vele onder hen. De focus ligt voor ons nu ook op personen die zogenaamde "server emulators" ontwikkelen die het mogelijk maken om deze retro's te laten draaien. Bij de wet zijn deze personen mede verantwoordelijk voor het illegaal runnen van retro's.

6. Ik ken een retro, waar kan ik die aangeven?
Heb je zo'n retro gevonden op het internet of ken je er een? Doe er dan melding van bij ons. Je kunt dit doen door op "Vraag aanmaken" te klikken en  "een nep Habbo website of retro " te klikken.

Omdat wij vrij veel mails krijgen hierover, kunnen we je helaas niet persoonlijk antwoorden over de voortgang. Habbo doet echter direct onderzoek naar alle gerapporteerde sites en zorgen dat ze verdwijnen - ook nemen wij gerechtelijke stappen tegen de mensen die ze bouwen of opereren.