Aangifte doen: Hoe werkt het?

We kunnen ons voorstellen dat aangifte doen lastig of spannend lijkt. Maar in het geval dat je bent bestolen van je meubels raden wij je aan om hier, zeker in het geval van grote diefstal, aangifte van te doen bij de politie. In deze FAQ leggen wij je uit hoe dat werkt en wat belangrijk is om te vermelden wanneer je naar de politie gaat om aangifte te doen.

De samenwerking tussen Habbo en de Politie:  
Wij van Habbo Hotel proberen virtuele diefstal zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen omdat het strafbaar is wanneer je spullen van anderen steelt, ook op het internet. We zijn aanwezig bij verschillende bijeenkomsten van de politie en geven presentaties en workshops aan korpsen over wat virtuele diefstal is en wat de politie hieraan kan doen. Op deze manier hebben we al meerdere keren succes geboekt in het achterhalen en vervolgen van daders.

Ik ben bestolen en wil aangifte doen, wat nu?
Het is belangrijk dat je eerst de Help Tool mailt zodat wij kunnen traceren wat er is gebeurt. Wij verzamelen alle gegevens van de dader zodra wij een melding krijgen van diefstal en zorgen ervoor dat deze direct permanent uit het Hotel verbannen word. Als je slachtoffer bent geworden van grote diefstal en je bent een grote waarde aan spullen kwijt kan je ervoor kiezen om naar de Politie te gaan. Op ieder bureau kan je aangifte doen, ook van virtuele diefstal. 


Wat moet ik vermelden bij de aangifte?
Als je aangifte gaat doen neemt een agent jouw verklaring (wat is er gebeurd, wanneer en waar) op en hij/zij gaat dan kijken of er een zaak van kan worden gemaakt tegen de dader. Het is handig om de waarde te vermelden van wat je kwijt bent geraakt. Wij op Habbo weten natuurlijk alles van de meubels en verschillende waardes, maar dat kan een agent niet weten. De agent heeft daardoor dus meer aan een financiële waarde dan een lijst met daarop 'nietszeggende' meubelnamen. 

Je kunt de agent(e) in kwestie ook verwijzen naar deze FAQ die wij speciaal hebben gemaakt voor agenten die (voor het eerst) te maken krijgen met het opnemen van aangifte van Virtuele Diefstal. 

Heb ik informatie van de dader nodig om aangifte te doen?
Nee dat heb je niet nodig. Dat komt omdat wij die gegevens niet zomaar mogen weggeven aan anderen. Daarnaast heb je dit ook helemaal niet nodig om aangifte te doen, het achterhalen van de dader is uiteindelijk het werk van de agent die jouw zaak heeft opgepakt.

Hoe werkt het verder? 
De agent gaat na jouw aangifte kijken of het mogelijk is om een zaak te maken op basis van jouw verklaring en wat er volgens de wet mogelijk is. Omdat virtuele diefstal strafbaar is kunnen zij een vordering maken en deze mailen naar Habbo NL (authorities.nl@sulake.com). In deze vordering vragen ze om de gegevens die wij hebben van de dader en deze staan wij vervolgens aan ze af. Omdat wij al een melding van je hebben gekregen over de diefstal hebben wij deze gegevens al opgeslagen en kunnen wij dit dus kant en klaar aanleveren na het ontvangen van de vordering. Met deze gegevens kan de agent uiteindelijk de ware identiteit van de dader achterhalen. 

Ik ben lastig gevallen in het Hotel, kan ik hiervan aangifte doen? 
Denk jij door iemand (bijvoorbeeld een volwassene) op een ongepaste manier te zijn lastig gevallen in het Hotel? Waarschuw ons moderatie team en Mail de Help Tool of laat je ouders even contact met ons opnemen. Wij zullen jullie dan zoveel mogelijk hulp bieden om aangifte te doen bij de politie en de dader te achterhalen.   

Op de site van Vraaghetdepolitie.nl kan je precies zien voor welke overtredingen op het Internet je nog meer aangifte kunt doen. Voor alle overige situaties waarin een Habbo de regels overtreedt (spammen, schelden etc.) raden wij je aan om deze aan te geven bij ons moderatie team zodat zij de Habbo in kwestie kunnen verbannen of aanspreken op zijn/haar gedrag.   

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen
Mogelijk gemaakt door Zendesk